Nyhedsbrev februar 2024

Nyt fra formanden

 

Det er nok ikke gået manges næser forbi, at den længe ventede Svarer-rapport, udkom den 21. februar. Det er bekymrende læsning, da en mulig CO2-afgift vil have en kæmpe påvirkning på vores erhverv – både nu og i fremtiden. I disse dage fylder det meget i medierne – og det skal det også! Men vi må huske, at Svarer-rapporten er et fagligt input til den politiske proces og ikke er et udtryk for regeringens politik. Nu er det så op til politikerne at beslutte, om de vil - lidt groft sagt - udvikle eller afvikle dansk landbrug.
En høj afgift taler imod ambitionerne om at sikre arbejdspladser, konkurrenceevne og grøn omstilling af vores stærke danske fødevareproduktion, og det skal landbruget holde dem op på i forhandlingerne!

Vi glæder os over, at Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer kommer og holder oplæg til Herning-Ikast Landboforenings generalforsamling den 18. marts 2024. Her kan vi forvente at blive klogere på det store landspolitiske arbejde, der foregår i treparten, hvor de nu skal behandle Svarer-rapporten. Jeg vil opfordre alle medlemmer til at deltage på aftenen.
Derudover er foreningens generalforsamling en god anledning til at få hilst på hinanden, gjort status over året, der er gået, samt set fremad for 2024. Det er det formelle højdepunkt for selve foreningsarbejdet, og vi håber at se så mange medlemmer som muligt til en aften i godt selskab.

Til generalforsamlingen i år, vil der være udskiftning i bestyrelsen. Går du med en bestyrelsesspire i maven, kommer hermed en opfordring til alle, der har tid og lyst, til at stille op. Er du nysgerrig på arbejdet, så tøv endelig ikke i at tage fat i mig eller en anden fra bestyrelsen, hvis du har spørgsmål.

De bedste hilsner – Leif Hylledig Nørgaard, formand for Herning-Ikast Landboforening   


 

Undgå arbejdsulykker - sæt fokus på sikkerheden inden den travle sæson starter


Landbruget er en af de brancher, hvor der sker flest alvorlige arbejdsulykker. Ulykkerne fører typisk til brækkede arme og ben, hjernerystelser og knuste hænder – og antallet af dødsulykker er desværre også højt i landbruget. Men det er ikke kun det fysiske arbejdsmiljø, der skal være styr på – det skal også være rart at komme på arbejde!

Herning-Ikast Landboforening har truffet en principiel beslutning om at sætte arbejdsmiljøet i fokus i 2024, og tilbyder derfor kurset Undgå arbejdsulykker og skab en attraktiv arbejdsplads inkl. 4 timers kursus målrettet landbruget.

Kurset finder sted den 20. marts 2024 kl. 9.00-15.00 i SAGRO, Herning, og tilbydes til den yderst favorable pris af 200 kr. pr deltager inkl. forplejning hele dagen.

Tilmeld dig og dine kollegaer her


 

Gårdguiden: En flyvende start i 2023

 

Gårdguiden blev etableret som et samarbejde mellem AGRO Skolen Herning og Herning-Ikast Landboforening i foråret 2023. I løbet af 2023 har gårdguiden Rikke V. Hedegaard gennemført intet mindre end 116 besøg med skolebørn på egnens landbrug med et anslået samlet besøgsantal på omkring 1400 børn og unge. 

Det første år er gået over al forventning, og vi takker Rikke for den kæmpe indsats hun lagt i – ikke blot selve besøgene – men også det store opsøgende arbejde i at danne netværket mellem besøgsgårde og skoler i området.
Vi fortsætter det gode arbejde i 2024, hvor fokus vil være på elever i udskolingen.


 

Arrangementer i den kommende tid


Online webinar: Hvad ved vi om en kommende afgift på drivhusgasser?
Den 29. februar 2024, kl. 14.00
Tilmeld dig her

Økonomiaften 2024 - Værdien af værdier
Den 6. marts 2024, kl. 19.00
Aulum Fritidscenter, Markedspladsen 10, 7490 Aulum
Tilmeld dig her

Generalforsamling i Herning-Ikast Landboforening 2024
Den 18. marts 2024, kl. 18.00
SAGRO Herning, Birk Centerpark 24, 7400 Herning
Tilmeld dig her

Undgå arbejdsulykker - og skab en attraktiv arbejdsplads
Den 20. marts 2024, kl. 9.00 - 15.00
SAGRO Herning, Birk Centerpark 24, 7400 Herning
Tilmeld dig her

 

Vand, vand og atter vand


Vinterens sidste etape har været varm og våd, og i skrivende stund er mange af vores marker omdannet til større eller mindre søer. Det understreger vigtigheden af vores kontinuerlige arbejde med vandløb og afvanding.

Derfor var det også med stor glæde, at vi bød velkommen til rekordmange deltagere ved vores årlige vandløbsmøde med Herning og Ikast-Brande Kommuner den 8. februar 2024.
Her blev vi opdaterede på Storå-komitéens dataanalyser og helhedsplan for Storå-oplandet gældende for Ikast-Brande, Herning og Holstebro kommuner. Her blev fokuseret på de indsatser, der implementeres omkring klima, vandmiljø og natur i Storå-systemet, og hvilke muligheder det giver for landbrugserhvervet i området.
Herudover hørte vi om muligheder og tilskudsordninger til naturpleje ved græsningsaftaler, okker i vandløb samt drænspuling, og afprøvninger af nye vedligeholdelsesmetoder til vandløb i Ikast-Brande Kommuner. 

Herefter var der dialog mellem vandløbsmedarbejderne fra kommunerne og de enkelte vandløbslaug. Det blev understreget endnu en gang, at dialog og samarbejde mellem kommuner og lodsejere er og vil være vejen frem for at sikre vores vandløbsnære dyrkningsarealer fremadrettet. 

Ny foreningssekretær

 

Tove Thoustrup startede som ny foreningssekretær i Herning-Ikast Landboforening pr. 1. januar 2024. Tove har et bredt sektorkendskab og har senest arbejdet med erhvervsfremme inden for fødevareerhvervet i Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd. Derudover har Tove gennem sin opvækst på et aktivt landbrug ved Holstebro altid haft en tæt berøring med landbrugserhvervet.

Tag fat i Tove, hvis du har spørgsmål til dit kontingent, arrangementer eller generelt til foreningens arbejde.


 

Fremragende foredrag: Rifler og rævekager


120 medlemmer, landmænd og ikke mindst jægere var mødt op til vores medlemsarrangement den 30. januar 2024.
Jørgen Skouboe underholdt de mange fremmødte med anekdoter og historien bag TV-successen Nak & Æd. Programmet handler dybest set om et venskab mellem to meget forskellige mennesker. Der er en københavner og en jyde, en ung og en gammel, en høj og en lille. Det handler om at komme ud i naturen og være der på dens præmisser, hvor man må acceptere, at hvis man vil spise kød, så kræver det et drab.

Naturens præmisser handlede det også om, da naturrådgiver fra SAGRO, Nicolai Smed Kjær gjorde os klogere på skadevoldende vildt. Han kunne fortælle om, hvordan man gennem SAGRO arbejder tæt sammen med myndigheder for der er i skrivende stund kamp om jorden. Der skal være plads til udtagning af lavbundsjorder, 25% mere skov, vindmølle- og solcelleparker osv. Så hvordan sikrer man sig, at der er plads til alle?
Her kommer Task Force Vildt ind i billedet, så vi sikrer én fælles stemme i det politiske arbejde. 

 

Medlemsfordele

 

Husk de mange medlemsfordele, du som aktive medlemmer altid kan gøre brug af. 

Planlægger du forårsrenovering? Nu har du adgang til byggematerialer til håndværkerpris hos Brødrene A & O Johansen via AgroByg, som tilbyder:

  • Fuldt varesortiment: VVS, EL, vand, afløb, værktøj, befæstelse, beslag, kemi, forbrugsartikler samt øvrige byggematerialer
  • Adgang til håndværkerpriser på 14.000 varer – specialpris på større projekter
  • Nem oprettelse – uden binding eller yderligere omkostninger
  • Gode betalingsvilkår – løbende måned + 30 dage, kredit på DKK 25.000
  • Gratis levering, energiomkostning DKK 59, bestil før kl. 17 og få leveret næste morgen. Ved skaffevarer leveres hurtigst muligt
  • Tilgængelighed – Digital adgang samt 58 AO-butikker
  • Fortrydelsesret – Gratis returnering, varen skal returneres inden 8 dage i en AO-butik. Efter 8 dage koster det 10% af varens pris – minimum DKK 100

Alle aktive medlemmer har modtaget en oversigt med koder i mailen sammen med nyhedsbrevet.


Formand
Leif H. Nørgaard
Tlf. 25 39 64 25
leif@visgaard.dk


Politisk rådgiver
Tove Thoustrup
Tlf. 20 53 42 67
tot@sagro.dk