Nyhedsbrev september 2023

Nyt fra formanden

 

Som man siger, så skal ’’Vind og vejr have sin gang’’, og man må sige at denne sommer har vind og vejr netop haft sin egen gang. Vejret har i år haft ekstreme udsving, og det kan mærkes på årets høst. Juni startede med tørke, som udviklede sig mere og mere intens. Juli bød derimod på regn i store mængder, og slog endda rekord som den vådeste juli nogensinde. August har stået i blæsevejrets tegn, hvilket ikke har været godt for den modne høst. Dog har blæsevejret haft den positive indvirkning, at duggen ikke har kunnet sætte sig, hvilket har givet mulighed for at høste intens.

Forventningerne til årets høst har ikke været store, og det startede med den lange tørkeperiode tilbage i juni. Især vårbyggen har ikke kunnet nå at finde ned til vandet i jorden, da den ført er sået i foråret. Forhåbningen er at vinterafgrøderne, hvede og vinterbyg klarer sig bedre, men desværre ser det ikke lovende ud.

Dog er forhåbningen at årets kartoffelhøst udvikler sig mere positivt, og det afvekslende vejr, med tørke og regn, kan muligvis have givet et positivt afkast på kartoffelhøsten. Det bliver spændende at følge med i de næste par måneder.

Hos Herning-Ikast Landboforening følger vi med i debatten om efterafgrøder, hvor flere landmænd har svært ved at nå at så efterafgrøderne før den politisk bestemte dato. Dette har ligeledes fået stort politisk fokus. Denne sommer har især været med til at sætte fokus på, at man ikke kan styre landbruget ud fra en kalender. Der skal være mulighed for at tage bestik af vejret, som i den grad spiller en stor rolle. I de midt- og vestjyske områder ligger høsten traditionelt senere i forhold til mange andre steder i Danmark, og derfor hilser Herning-Ikast Landboforening den nuværende debat velkommen. Forhåbentlig kan det give fleksibilitet til gavn for landmændene.

Hos Herning-Ikast Landboforening bliver den gode dialog og samarbejde vægtet højt. Vi har løbende fokus på møder med interesseorganisationer, hvor vi udvikler kendskabet til hinanden og retter blikket mod de vigtigste emner, hver især arbejder med, og emner vi kan være fælles omkring. Hos Herning-Ikast Landboforening ønsker vi et stærkt samarbejde på tværs.

De bedste hilsner!

Leif Hølledig Nørgaard.

Formand for Herning-Ikast Landboforening   


 

Åbent Landbrug 2023

Herning-Ikast landboforening deltager i Åbent Landbrug 2023 i samarbejde med Lundbygård ved Aulum v/ familien Regelink og Skåphusgaard ved Ilskov v/familien Dam. Repræsentanter for HIL’s bestyrelse vil være til stede på dagen for en snak med besøgende.

Åbent Landbrug finder som sædvanligt sted 3. søndag i september (Søndag, den 17. september) og vi håber at se rigtig mange af medlemmerne. Man vil også kunne møde foreningens gårdguide Rikke Hedegaard for en snak om skolebesøg.

Du kan tilmelde dig til Åbent Landbrug  – Klik her


 

Tilskud til sløjfning af boringer

 

Har du en boring til drikkevand, markvand eller lignende du ikke længere benytter og som er placeret i et område med særlige drikkevandsinteresser eller i et indvindingsopland? Så kan du søge tilskud til sløjfning ved Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen har oprettet en pulje, som skal yde tilskud til sløjfning af ubenyttede boringer i områder, hvor der er særligt behov for at beskytte grundvandet.

Kontakt din kommune, hvis du har brug for vejledning i om din ubenyttede boring lever op til ansøgningskriterierne.

Der er ansøgningsfrist den 1. oktober 2023.


 

Bedriftsbesøg

 

Den 28. august 2023 var der bedriftsbesøg hos Simon Damgaard i samarbejde med Sagro. I 2021 byggede Simon Damgaard et helt nyt staldanlæg som barmarksprojekt. Der var stor interesse for at se det nye staldanlægs indretning, og se hvor godt køerne har det i sådan en moderne stald.

I løbet af aftenen var der flere interessante emner fordelt rundt på bedriften. Sagro Økonomi & Strategi snakkede bl.a. om emnet ’’Etablering af unge kvægbrugere’’ og Sagro Kvæg havde fokus på ’’Snak om produktion’’.

Hos Herning-Ikast Landboforening holdt vi et indlæg om det aktuelle politiske arbejde.

Det var virkelig spændende at høre om hvor god en start Simon har fået som selvstændig landmand. Tak til Simon for besøget.


 

Aulum Dyrskue 2023

 

Aulum Dyrskue 2023 fandt sted som altid 2. lørdag i august. Herning-Ikast landboforening deltog med stand i samarbejde med Familielandbruget VEST-Jylland og SAGRO, som er hovedsponsor for dyrskuet.

Vores stand på dyrskuet er en tradition, og den giver os rig mulighed for at hilse på medlemmerne i denne del af vores foreningsområde. Fra standen blev der serveret kaffe og uddelt kræmmerhus med popcorn til besøgende børn på standen, som gav den gas på pedaltraktorer og hyggede sig. En herlig dag for alle. Vi glæder os til næste år!


 

Økologisektionens årsmøde

Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer holder årsmøde torsdag den 26. oktober 2023 på Hansenberg i Kolding. Temaet for årsmødet er Økologi og den grønne omstilling. På mødet er der valg til Økologisektionens bestyrelse i Landbrug & Fødevarer. Det er Økologisektionens bestyrelse, der tegner Landbrug & Fødevarers økologipolitik på primærsiden. Alle økologiske landmænd, der er aktive medlemmer af en landboforening/familielandbrugsforening eller fællesforening, har stemmeret og kan stille op til bestyrelsen.

Se mere omkring program og tilmelding – Klik her


 

Medlemsfordele

Husk de mange medlemsfordele. 

NB: Adgang til at benytte sig af medlemsfordelene varierer i forhold til typen af medlemskab.

Aktuelt kan du bl.a. også få rabat til:

LOMAX - Tilbyder alt fra kontorartikler til møbler og elektronik. Se mere

Tivoli Friheden - Besøg Tivoli Friheden i hjertet af Aarhus. Se mere

Ole Chokolade (grundlagt i 1966) - Produceres i Kolding af de bedste råvarer. Se mere

ThieleSe mere

    • 25% rabat på briller med styrkeglas
    • 50% rabat på brille nr. 2 (den billigste), når brillerne købes samtidig

Du får også:

    • 25% rabat på solbriller
    • 10% rabat på synskorrigerede laseroperationer samt grå stær operationer

Tilbuddet er personligt og kan ikke deles af flere eller kombineres med andre tilbud eller rabatter. Gælder ikke fast lavpris og juniorbriller.

Thiele er Kongelig Hofleverandør og har i over 200 år sat en ære i at levere høj kvalitet med den bedste service.

Hos Thiele finder du det største udvalg af designerbriller. Thiele samarbejder med nogle af verdens dygtigste brilledesignere og i Thieles butikker vil du finde briller og solbriller fra modehuse som Gucci, Saint Laurent, Tom Ford, Zadig & Voltaire, Mulberry, Nina Ricci, Persol, Armani, Boss, Ray-Ban med flere.


Formand
Leif H. Nørgaard
Tlf. 2539-6425
leif@visgaard.dk


Politisk rådgiver
Villy Juul Larsen
Tlf. 20 23 85 49
vjl@sagro.dk