Nyhedsbrev december 2022

Nyt fra formanden

 

Så blev det jul igen! Håber julefreden vil indtage jeres hjem, og at I vil nyde samværet med jeres nærmeste.  

Fred i Ukraine vil være det store nytårs ønske. Her er mange familier blevet opbrudt på grund af en meningsløs krig. Mange af os har ansatte, som gennem året har været påvirket af situationen. Tak til alle der har hjulpet med boliger til de mange ukrainske flygtninge.

2022 vil vi se tilbage på som et uforudsigeligt år, hvor forandringer og kompleksitet har præget hverdagen. Inflation, forsyningskrise og corona vendte også tilbage. Fødevareprisstigninger på himmelflugt til gavn for mælkeproducenter og planteavlere. Høje priser har mindsket efterspørgslen efter økologi. Bytteforholdet mellem foder- og kødpriser rammer grise - og kyllingeproducenterne hårdt.

Med den nye flertalsregering forventer vi politisk stabilitet. Forarbejdet må være gjort godt med 40 dages forhandlinger. I landbruget har vi altid ønsket langsigtede aftaler, da vi ofte laver langsigtede investeringer. Derfor har skift mellem rød og blå blok altid givet mange, ja næsten uholdbare kompromisser. Befolkningen har været ved stemmeurnerne og flertallet har serve-retten. Løftebrud og beskidte politiske studehandler giver politikerlede. Nu har den nye regering muligheden for at bevise, at det var det værd.

Vi ser frem til at samarbejde med de nye ministre og med regeringen. Landbrug og Fødevarer vil gøre alt for at fremtidige beslutninger bliver truffet på et fagligt og oplyst grundlag. Valgkampens udokumenterede overbudspolitik vil vi gerne være foruden.

Jeg har fået meget ros, men også kritik af et facebook-oplag. Tak for tilkendegivelser. Nogle gange er nok-nok og jeg vil ikke stå og forsvare hvad andre gør. Min retfærdighedssans og rets-bevisthed er krænket. Det må være en privat sag. At landbrugsavisen så klipper ud og laver store overskrifter uden at kontakte mig for at få en uddybning kan man kun tage ved lære af. En ting er sikkert: Jeg deler Landbrug og Fødevarer’s holdning omkring brede forlig hen over midten og ser frem til, at det kommer til at virke. Skriv/ring endelig for uddybning.

Energikrisen kaster sin skygge over erhvervet, med utryghed og kraftigst stigende produktions-omkostninger. Først i det nye år planlægger Herning-Ikast landboforening et medlemsarrangement med fokus netop på energibesparelser og energiproduktion på bedriftsniveau. Vi håber at mange vil benytte sig af lejligheden til at få lidt mere viden på dette særlige område.

Tak for jeres fantastiske deltagelse i jubilæumsfesten i november. Når vintermørket sænker sig, vil vi alle kunne tænke tilbage på denne særlige begivenhed med julelys i øjnene.

Jeg vil hermed benytte lejligheden til at takke jer medlemmer for et begivenhedsrigt år i 2022 og ønske jer alle en glædelig jul og et godt Nytår.

Husk vi ses den 6. januar 2023, når Herning-Ikast Landboforening i samarbejde med LandboSenior afholder nytårsarrangement hos SAGRO i Birk med Per Pallesen på slap line.

De bedste julehilsner fra Sven Agergaard – formand for Herning-Ikast Landboforening.


 

Herning-Ikast Landboforenings 175 års jubilæumsfest blev en fest for alle

 

Jubilæumsfesten i Herning Kongrescenter blev et tilløbsstykke af format for foreningens medlemmer – såvel unge som ældre. 434 deltog i festlighederne med festmiddag, festtaler, Tørfisk og Fruergaard som toastmaster. Tak for talerne, tak for opbakningen og tak for fællesskabet i tiden der er gået og i tiden der kommer. Det blev en fest vi vil kunne tænke tilbage på i mange år fremover. Nu begynder planlægningen af Herning-Ikast Landboforenings 200 års jubilæum!


 

Klimapartnerskabsaftaler mellem Herning-Ikast Landboforening, Herning Kommune og Ikast-Brande Kommune

 

Herning-Ikast Landboforening vil arbejde sammen med Herning- og Ikast-Brande Kommuner om nye initiativer i et partnerskab, der kan skabe en hurtig og nødvendig grøn omstilling af landbruget i Midtjylland.

Mandag, den 21. november 2022 mødtes de fire parter til et fællesarrangement på Sven Agergaards bedrift syd for Herning for at underskrive en aftale om klimapartnerskab. Pressen var inviteret, og fremmødet fra pressens side var stort. Både aviser, radio og TV var repræsenteret på dagen.

Læs mere om partnerskabs-aftalen her: https://www.sagro.dk/nyhedsarkiv/kommuner-og-landbrug-indgaar-historisk-aftale-om-klimatiltag?fbclid=IwAR2V05poTCgcOep1exZbcwYkx6ITM8NIIDO-Mh8YXOM3dS7i0wzBuplFzD8


 

Støt Landbosenior – for Herning-Ikast Landboforenings- og for din egen skyld (vi bliver alle ældre en dag)

 

Herning-Ikast Landboforening samarbejder med egnens landbosenior-foreninger. Og det gør vi af mange forskellige årsager: De fleste i landbosenior har en fortid, familie, venner og kollegaer i Herning-Ikast Landboforening. Men Herning-Ikast Landboforening kan også få hjælp og assistance til gennemførsel af arrangementer, Åbent Landbrug mv. fra Landbosenior og det er en gensidig hjælp som begge parter har stor gavn af. Og så har vi et fællesarrangement hvert år lige efter nytår, hvor vi slår os sammen og laver et større fælles Nytårsarrangement hos SAGRO i Herning.

Hvis du selv er kommet lidt op i alderen kan det anbefales at gå ind på landboseniors hjemmesider og se lidt på hvad disse foreninger har at tilbyde til landbrugets seniorer. Her er et hav af sociale arrangementer for enhver smag.

Det koster ganske lidt at blive medlem af Landboseniorforeningerne – men det kan kaste rigtig mange gode stunder og oplevelser af sig.

LandboSenior Herning             se link: LandboSenior Herning - LandboSenior

Ikast-Bording LandboSenior    se link: Ikast-Bording LandboSenior - LandboSenior

Hedeboernes Seniorklub         se link: Hedeboernes Seniorklub - LandboSenior

 


 

Herning-Ikast Landboforening byder i samarbejde med LandboSenior til Nytårsarrangement den 6. januar 2023 med Per Pallesen

 

Læs mere om arrangementet - og tilmeld dig her: HERNING – Nytårsarrangement (sagro.dk)


 

Hjælp din nabo, din kollega eller din egen efterfølger på gården til at blive medlem i Herning-Ikast Landboforening

 

Jo flere medlemmer, desto større indflydelse på den førte landbrugspolitik i Landbrug & Fødevarer, men flere medlemmer giver også den fordel at vi er flere, som kan netværke med hinanden til fordel for os alle!

Derfor vil bestyrelsen gerne opfordre foreningens medlemmer til at overveje om de har en nabo, en kollega, et familiemedlem eller andre man kender, som med fordel ville kunne blive medlem af Herning-Ikast Landboforening.

Hvis du kender nogen som bør vide lidt mere om hvad Herning-Ikast Landboforening er, og hvad vi arbejder for, så se på nogle af de informationsmaterialer du kan finde her: https://www.h-i-l.dk/bliv-medlem/

Foreningen tilbyder nye medlemmer gratis prøve-medlemskab indtil juli 2023 – med alle medlemsfordele det vil indbefatte!

I 2022 var Herning-Ikast Landboforening blandt de landboforeninger med mindste nedgang i medlemstal – set på landsplan. Lad os fortsætte det gode arbejde med at arbejde for en stærk forening!


 

Herning-Ikast Landboforening afholder medlemsarrangement om energibesparelser og energiproduktion på bedriftsniveau

 

Læs mere om arrangementet og tilmeld dig via dette link: HERNING – Energibesparelser og energiproduktion på bedriftsniveau (sagro.dk)


 

Kontakte medlemsfordele:

Rabat på entre-billetter til JUL i Legoland:

Nu er der kun få uger til jul - og Legoland, som er Danmarks tredjestørste turistattraktion, har - for første gang – indført en julesæson. Benyt dig af medlemsfordelen, der giver rabat på entrebilletterne.

 Lørdag den 26. november åbnede Legoland den ny sæson. Jul i Legoland strækker sig over 23 ”udvalgte åbningsdage” og varer helt frem til den 31. december.

Legoland tilbyder julestemning, besøg af julemanden, juleboder med lune æbleskiver og churros, gløgg, brændte mandler, et ti meter højt LEGO-juletræ samt juleaktiviteter inkl. en nyanlagt skøjtebane.

Den 13. december er der stort Luciaoptog.

Legoland holder åbent fra klokken 10-19. Den 31. december lukkes der dog klokken 16.

Køb dine billetter med rabat via dette link: https://me-llbillund-exchange.secure-cdn.meg-eu.accessoticketing.com/embed/login.php?l=da-dk&merchant_id=6607&reseller_id=4180&reseller_location_id=4212

 

Landbrugsinfo: 

Er du aktivt medlem af foreningen, har du gratis adgang til LandbrugsInfo. Ikke-medlemmer betaler 2.345 kr. om året. Med LandbrugsInfo får du den nyeste landbrugsfaglige viden, prognoser og faglige vurderinger samt værktøjer og beregnere. Her finder du nyttig viden og værktøjer til at drive virksomhed.

Året rundt publiceres den nyeste viden i form af forsøgsresultater, analyser, prognoser og faglige vurderinger. LandbrugsInfo er således et særdeles vigtigt værktøj til viden i landbrugssektoren.

For medlemmer med begrænset produktion vil værdien af Landbrugsinfo i nogle tilfælde være mere end du betaler i kontingent til Herning-Ikast Landboforening inkl. kontingent til Landbrug & Fødevarer.

Har du et aktivt medlemskab kan du logge ind med det samme login som til Landmand.dk - Gør det lettere at være landmand 


 


 

Afholdelse af årligt vandløbsmøde for lodsejere i Herning kommune og Ikast-Brande kommune

 

Hermed orientering om, at det årlige vandløbsmøde som afholdes af Herning-Ikast landboforening og SAGRO’s politiske sekretariat, planlægges til at finde sted i SAGRO’s bygning i Birk ved Herning – Torsdag, den 9. februar 2023, kl. 17.00 – 21.00. Dagsorden følger snarest.

Arrangementet vil blive offentliggjort på SAGRO’s hjemmeside såvel som på Herning-Ikast Landboforenings hjemmeside – og tilmelding til mødet kan ske via disse hjemmesider eller via telefon til SAGRO’s reception på mobil: 70212040


 

Gratis T-shirts til foreningens medlemmer

 

Der er stadig gratis T-shirts i kælderen – så skulle du komme forbi SAGRO’s kontor i Birk, er du velkommen til – efter aftale med receptionen – at gå en tur i kælderen og få dig en gratis T-shirt med dig hjem.

Hvert medlem er velkommen til at tage 2 gratis T-shirts i den størrelse som man finder brugbar. Tilbuddet gælder så længe lager haves 😊 


 


Formand
Sven Agergaard
Tlf. 40 82 44 88
agergaard@agropartnere.dk


Politisk rådgiver
Villy Juul Larsen
Tlf. 20 23 85 49
vjl@sagro.dk