Nyhedsbrev november 2022

Nyt fra formanden

 

Valgkampen raser – og som formand for Herning-Ikast Landboforening valgte jeg derfor forleden at tage handskerne af, da jeg blev interviewet til TV-MidtVest om regeringens nye planer om en CO2-afgift på dansk landbrug. Se indslaget her:  Landmand om mulig CO2-afgift: - Så er vi nødt til at lukke ned | TV MIDTVEST

I de seneste dage har der også været flere indslag om landbruget i forbindelse med den aktuelle valgkamp. Du kan se et udvalg af disse længere nede i nyhedsbrevet.

I denne uge har griseproducenterne holdt årsmøde og kongres i MCH-kongrescenter. For mange griseproducenter og medarbejdere er det en begivenhed vi hvert år glæder os til. Netværk med kollegaer, ny viden og inspiration har givet energi. Det er der også brug for i denne tid, hvor bytteforholdet mellem kød og foder er meget lavt, og hvor politikerne overgår hinanden med varslinger i forhold til at ville indføre CO2 afgift på vores biologiske processer. 

Vision 2050 var det store emne på årsmødet. Forbrugerne og ikke mindst meningsdannere ønsker en anden form for produktion. Branchen har derfor selv lavet en vision for dyrevelfærd og klima. Fremtidige investeringer i griseproduktion, kræver nogle langsigtede krav at gå efter så vi kan få investeringerne afskrevet. Og meget gerne med ensartede EU-krav.

Kåringen af årets medarbejder og årets elev er blevet en god tradition, som er med til at hæve troen på fremtiden. Vores erhverv har mange unge mennesker med passion for griseproduktion, som vi har ansvaret for at give gode muligheder fremover. Vinderen af åres særlige indsats skal også nævnes: En driftsleder, der var ved at køre træt i sit arbejde på grund af manglende overblik og struktur. I stedet for at sige op begyndte han at arbejde med sig selv for at få selvindsigt til at bryde de daglige dårlige rytmer. Implementering af LEAN værktøjer og tæt opfølgning har siden vendt op og ned på driftslederens arbejdsglæde og givet en masse ekstra fritid!

Vedrørende BNBO, så udsender foreningen i nærmeste fremtid en pressemeddelelse med overskriften: ”Frivillige aftaler på vandværkernes præmisser. Det sker fordi vi i foreningen finder det beskæmmende at opleve, hvordan vandforsyningsselskaber i Herning Kommune melder ud, at de gerne vil indgå frivillige aftaler med de landmænd, der har fået udpeget de såkaldte BNBO-arealer, inden 31.12.2022, hvor fristen for at indgå frivillige aftaler udløber. Men når det så kommer til stykket, oplever vi ofte, at de frivillige aftaler skal indgås ud fra det som vandværkerne mener der skal stå i aftalen. Der er derfor mange steder reelt ikke tale om at forhandle om en aftale, men snarere at vandværkerne dikterer præmisserne.

Det mener vi ikke er at have respekt for landmandens tab. Der skal to til en aftale. Alle er enige om, at der skal kompenseres for de dyrkningsmæssige indskrænkninger, men vi mangler realisme fra vandværkerne, når kompensationsaftalerne skal indgås.

 

Vi ses til Jubilæumsfesten i Herning Kongrescenter! 

Bedste hilsner fra Sven Agergaard – Formand for Herning-Ikast Landboforening.


 

Kom til DM i pløjning ved Holstebro, den 28. – 29. oktober 2022 – det bliver kæmpestort!

 

På fredag den 28. oktober går DM i pløjning i gang: 7 landbrugsskole teams skal konkurrere mod hinanden og bakkes op af deres klassekammerater. Og 29 Landboungdom pløjer også i stubjorden.

Lørdag den 29. oktober afholdes DM i pløjning, hvor de 29 Landboungdom pløjer, sammen med 46 veteraner skal køre i grønjorden.

Der vil også være åbent landbrug, ved St. Hessel, halm bane, maskinudstilling, veteranudstilling, hestepløjer og meget mere. Det forgår fra kl. 9-16 på Hesselåvej 31, 7500 Holstebro.

Det er LandboUngdom Region Midtvest der står for arrangementet.  Herning-Ikast Landboforening er blandt sponsorerne.

Entreen, er gratis for LandboUngdom medlemmer, og børn under 12 år. Resten koster en flad 50´er.

Se mere på dette link: https://www.facebook.com/watch/?v=937332124322981


 

I den seneste tid har der været flere indslag om landbruget i forbindelse med den aktuelle valgkamp. Du kan se et udvalg af disse her:

 

Torsdag d. 20. okt.

ALTINGET
Niels Peter Nørring, klimadirektør i L&F, talte onsdag med Altinget om reduktionsmankoen. Ifølge regeringens seneste klimaprogram mangler politikerne fortsat at finde reduktioner på i alt fem millioner ton drivhusgasser – den såkaldte reduktionsmanko. Niels Peter Nørring udtaler blandt andet: ”Der mangler respekt for den aftalte proces i Folketinget, hvor man har sat et udvalg i gang med at se på, hvordan man kommer i mål med landbrugsaftalen på den bedste måde i forhold til klimareduktioner og de principper, som klimaloven bygger på,” siger Niels Peter Nørring. Læs hele artiklen her.

DR1

Anders Panum Jensen var til morges i TVA i anledning af SF, RV, Alternativet og EL’s krav om en bindende naturlov, som blandt andet vil betyde omlægning af landbrugsjord til natur. Anders påpegede, at der allerede er en gang i en udtagning i kraft af aftalen fra sidste år, og at man bør prioritere at få den på plads, inden der tænkes i nye projekter. Indslaget kan ses her.

  

DAGBLADET HOLSTEBRO-STRUER

I en kronik i Holstebro/Struer Dagblad kritiserer folketingskandidat fra Venstre Søren Gade debatten om en CO2-afgift på landbruget. ”På trods af, at dansk landbrug allerede betaler store summer i CO2-afgifter på lige fod med andre sektorer. For sagen er den, at selvom vi ikke kommer uden om, at landbruget skal bidrage til den grønne omstilling, så er den udvikling jo allerede i fuld gang,” skriver han Læs hele indlægget her.

 

TV2

Onsdag besøgte Alternativet – efter aftale med os -griseproducent Michael Nielsen fra Slangerup sammen med TV2. Det kan ses i TV2’s kl. 21.30-Nyheder onsdag aften efter 15 min 15 sek. I indslaget medvirker også Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet, som ”siger nej til dette forslag, fordi vi i Danmark er ret gode til at producere fødevarer til det globale marked”, mens Venstres Marie Bjerre siger: ”Dette er udtryk for klimanationalisme, det er et meget sort forslag, fordi det her bare flytter produktionen til udlandet”. Find udsendelsen her. TV2 besøger i samme nyhedsudsendelse kartoffelavler Carl Heiselberg, som fortæller om kartoffelhøsten og kartoflens gode klimaeffekter. Indslaget fortæller også, at COOP oplever et faldende salg af kartofler.  

 

Valgannonce

Onsdag udkom endnu en valgannonce fra L&F med budskabet ”Nye kartofler og nye teknologier. De gror bedst i Danmark”. Det fortalte vi om på lf.dk, L&F Facebook, L&F Twitter og L&F LinkedIn.

 

Fredag d. 21. okt

DR2
I Debatten på DR2 torsdag aften, var vi repræsenteret af både cheføkonom Martin Brauer og næstformand i NOLA Kaare Larsen. Debatten handlede om klima – herunder energi og landbrug. Også Venstres Iben Krogh og Pernille Vermund talte landbrugets sag, og Lars Gårn var fair og ærlig i sin udlægning af konsekvenserne ved en CO2-afgift på landbruget.  Debatten på DR  Debatten | Se online her | DRTV 

JYLLANDS-POSTEN
Mette Frederiksens første 100 dage i en ny regering – og et centralt punkt om landbruget
Stort interview med statsministeren i JP i dag.
Mette Frederiksen fortæller om sine første 100 dage i en potentielt ny regering, og hun kommer også ind på landbruget. https://jyllands-posten.dk/politik/ECE14512342/mette-frederiksen-fremlaegger-hvad-der-skal-ske-de-foerste-100-dage-hvis-hun-vinder-valget/ 

 

JYLLANDS-POSTEN: V og S bruger landbruget som prygelknabe

I JP’s leder torsdag retter avisen en kritik mod V og S for at bruge landbruget som en belejlig prygleknap.
Avisen mener, at partierne bør respektere det ekspertudvalg, som de selv har nedsat, og som skal kigge på en model for fortsat omstilling af landbruget.
Det gode overblik kan læses her: Hvorfor er det så svært at afgøre, om dansk landbrug er verdens mest klimavenlige? | Tjekdet 

TV2:
Landbrug & Fødevarer arrangerede valgdebat i Holstebro
Nyhederne på TV2 kl. 18, var live igennem til Landbrug & Fødevarers valgdebat i Holstebro. Har var repræsentanter fra partierne mødt op for at diskutere med hinanden og fremmødt var flot.
Landmand Birger Primdal var med live i Nyhederne på TV2 klokken 18, og vælgerarrangementet fik en fin omtale. Temaerne var flere, men særligt en CO2-afgift på landbrugsproduktionen og dermed danske fødevarer blev debatteret.
Nyhederne: 18 Nyhederne, 20. oktober - I dag 18.00 • 18 min - TV 2 PLAY 

TV MIDT-VEST
En CO2-afgift på landbruget vil have store konsekvenser.
TV Midt-Vest sætter kritisk fokus på en CO2-afgift, som kan koste mange landmænd deres produktion.
Svend Agergard er case i nyhederne på TV Midt-Vest og selvom han har en masse gode tiltag, bliver han ikke godskrevet for nogle af sine ting. Svend beskæftiger ni medarbejder og bidrager med biogas til energi.
Også landmand Torben Sønderby medvirker i indslaget og fortæller om de alvorlige konsekvenser en CO2-afgift vil have for hans kvægbedrift.
Indslaget kan ses her: https://www.tvmidtvest.dk/nyheder/19-10-2022/1930/1930-19-okt-2022 

LANDBRUGSAVISEN
Landbrugsavisen belyser hvor opdyrket Danmark egentlig er. I den politiske debat bliver det ofte fremhævet, at Danmark er verdens mest opdyrkede land. Ser man bort fra landegrænserne og sammenligner med lignende egne i verden får man dog noget mere nuanceret billede. For man bør i højere grad sammenligne regioner der ligner hinanden fremfor hele landet, som dækker over forskellige typer land. - Du kan ikke rigtig bruge det til noget, når du ser Danmark er nummer et og Tyskland måske er nummer syv. Det er nok mere klimaregioner man skal kigge på, siger Tommy Dalgaard, Aarhus Universitet. 
Danske regioner er ikke mere opdyrkede end lignende regioner i Europa | LandbrugsAvisen

 


 

Gratis T-shirts til foreningens medlemmer

 

Skulle du kommer forbi SAGRO’s kontor i Birk, er du velkommen til – efter aftale med receptionen – at gå en tur i kælderen og få dig en gratis T-shirt med dig hjem.

Hvert medlem er velkommen til at tage 2 gratis T-shirts i den størrelse som man finder brugbar. Tilbuddet gælder så længe lager haves 😊 

Hjælp din nabo – eller din kollega til at blive medlem i Herning-Ikast Landboforening

 

Jo flere medlemmer, desto større indflydelse på den førte landbrugspolitik i Landbrug & Fødevarer, men flere medlemmer giver også den fordel at vi er flere, som kan netværke med hinanden til fordel for os alle!

Derfor vil bestyrelsen gerne opfordre foreningens medlemmer til at overveje om de har en nabo, en kollega, et familiemedlem eller andre man kender, som med fordel ville kunne blive medlem af Herning-Ikast Landboforening.

Hvis du kender nogen som bør vide lidt mere om hvad Herning-Ikast Landboforening er, og hvad vi arbejder for, så se på nogle af de informationsmaterialer du kan finde her: https://www.h-i-l.dk/bliv-medlem/

Foreningen tilbyder nye medlemmer gratis prøve-medlemskab indtil juli 2023 – med alle medlemsfordele det vil indbefatte!

I 2022 var Herning-Ikast Landboforening blandt de landboforeninger med mindste nedgang i medlemstal – set på landsplan. Lad os fortsætte det gode arbejde med at arbejde for en stærk forening!

Kontante medlemsfordele

 

Landbrug og Fødevarer har indgået et samarbejde med Dansk Tandforsikring om et attraktivt tandforsikringsprodukt, som alle medlemsvirksomheder kan tegne - både til virksomheden og til landbrugsfamilien, så nu er der endnu en god grund til at smile !!

Tænderne er den eneste del af kroppen, hvor det offentlige sundhedsvæsen ikke hjælper til, når tandsygdomme og ældeskader rammer. Derfor kan man med en tandforsikring sikre både sin families og sine medarbejderes tandsundhed ved at tegne en tandforsikring.

Den samlede præmie er fuldt fradragsberettiget for virksomheden. Medarbejderne bliver beskattet af præmien, mens alle udbetalinger fra forsikringen er skattefri. Forsikringen dækker behandlinger med op til 80%.

Sådan fungerer den:

  • Man går til tandlægen
  • Regningen betales og indberettes via ens private profil hos Dansk Tandforsikring
  • Alternativt kan regningen overføres elektronisk af tandlægen, hvis de bruger systemet ”DentalSuite”
  • Der udbetales refusion hver mandag, og pengene indsættes direkte på NemKonto

Se mere om det nye medlemstilbud på nedenstående link samt på medsendte pdf:

https://dansktandforsikring.dk/lf/

Kontakt vores nye foreningssekretær

 

Villy J. Larsen er klar til at servicere jer medlemmer

Niels Kristian Fruergaard tager endnu en tørn på tre måneder for at hjælpe det politiske sekretariat videre efter Ulla Bækman valgte at opsige sin stilling.

Fra 1. september 2022 er vores nye sekretær Villy J. Larsen. I er velkomne til at kontakte Villy på mail: vjl@sagro.dk eller mobil 2023-8549

 


Formand
Sven Agergaard
Tlf. 40 82 44 88
agergaard@agropartnere.dk


Politisk rådgiver
Villy Juul Larsen
Tlf. 20 23 85 49
vjl@sagro.dk