Nyhedsbrev april 2021

Aprilvejr med både sol og sne

 

Med generalforsamlingen og bestyrelsens konstituering godt overstået er vi klar til endnu et år i Herning-Ikast Landboforening med spændende og udfordrende landbrugspolitik. Lige om hjørnet venter vi spændt på regeringens landbrugsudspil, hvor både vandplaner, klima og landbrugsstøtte skal tænkes sammen. Hver især er det vanskelige faglige områder, der kan få stor betydning for landbrugsproduktionen i Danmark.

Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, har appelleret til, at det bliver en bred politisk aftale med langsigtet perspektiv. Det er der brug for, hvis landbruget skal kunne nå at tilpasse sig fremtidens krav.

Jeg håber samtidigt at statsministeren holder ord om, at Danmark er et landbrugsland, og at klimatiltagene ikke må give landbruget unødvendige belastninger, hvad angår arbejdspladser, deres mulighed for at udvikle sig og fastholde produktionen i Danmark. 


 

Årets online generalforsamling

 

Tak for jeres store opbakning og deltagelse i foreningens online generalforsamling.

Vi glæder os særligt over, at I tog godt imod den udsendte forplejning og over jeres aktive deltagelse i debatten. Også en stor tak for gæstevisit til Landbrug & Fødevarers formand Søren Søndergaard i studie 5.

Du kan læse mere om årets generalforsamlingen her.

Vi glæder os til at vi igen kan mødes i den virkelige verden til dialog om fremtiden for danske landbrug.


 

Agroskolen bygger ny landbrugsskole

 

Det er første gang i 35 år, at en dansk landbrugsskole sætter gang i byggeriet af en helt ny skole og det nye byggeri skal ses som et udtryk for, hvor vigtigt landbrugserhvervet er for Midt- og Vestjylland.

Det er vigtigt med et godt uddannelsesmiljø i det midt- og vestjyske. Og ønsker vi at gøre uddannelsen til landmand endnu mere attraktiv, er det afgørende, at faciliteterne er tidssvarende. Landbrugsuddannelsen er inde i en omfattende udvikling – så stor, at det er svært at spå om, hvordan den kommer til at se ud om bare 10 år. Derfor ser vi et behov for at tænke nyt, og det bliver muligt med byggeriet af en ny skole

Samtidig betyder den bynære placering, at eleverne bliver en del af et stærkt uddannelsesmiljø i Herning. Brobygningselever fra grundskolen og 10. klasse får nemmere ved at se og føle, hvad landbrugsuddannelsen er, og eleverne får efter skole mulighed for at mødes med og bo på skolehjem sammen med andre unge.


 

Husk dine faunastriber!

 

Husk at deltage i det populære pro­jekt ”Faunastriber”, hvor du kan få etableret mere natur og skabe bedre biodiversitet på dine arealer. Sidste år blev der etableret hele 206 kilometer faunastriber. Du skal blot vælge nogle steder på din bedrift, hvor du ønsker at få etableret faunastriber. Det vil kunne give den bedste effekt på naturen, at etablere dem være langs læhegn, markveje eller i kanter hvor vintersæden er gået ud, da der her i forvejen vil være nogle småbiotoper i disse områder.

Når du har tilmeldt dig, kommer en af vores samarbejdspartnere med en 3-meters såmaskine og sår en frøblanding, som består af 10 forskellige blomstrende arter. Projektet er et samarbejde blandt landbruget, de grønne organisationer og kommunerne, det er derfor en oplagt måde at støtte op om landbrugets lokalt og dets image. Hvis du vil vide mere om projektet så gå ind på hjemmesiden www.faunastriber.dk. Det er også på hjemmesiden du skal tilmelding dig. Tilmeldingsfristen er den 23. april 2021.

Har du spørgsmål til Faunastriber, så kan du kontakte Naturrådgiver Nicolai S. Kjær fra SAGRO på 76602185 eller nsk@sagro.dk


 

Forårets glatte veje

 

Kørsel til og fra marken kan give jord og gylle på vejen. Husk at skilte og feje af hensyn til trafiksikkerheden og landbrugets image.

Landbrugets maskiner skal have plads på vejen, men vis hensyn og træk ind til siden, når det er muligt.

Kommunerne minder også entreprenører og landmænd om at overholde gældende regler for skiltning og rengøring af vejene, og til at alle trafikanterne udviser tålmodighed og kører efter forholdene. Så kører trafikken bedst!.

God arbejdslyst i marken!


 

Værter søges til "Spis ved Bondens Bord" 29. eller 30. maj

 

"Spis ved Bondens Bord" er et nyt koncept, der skal skabe synlighed omkring landbruget i MidtVest. Aktiviteten skal bringe landmændene og befolkningen tættere på hinanden, og derved fordre en øget stolthed over landbruget blandt gæsterne.

Dette sker, når en lang række gårde åbner op og inviterer 6 – 12 personer til middag. Landmanden giver først en rundvisning på gården, hvorefter de sammen nyder et måltid baseret på råvarer fra gården.

Familien Danmark inviteres til at spise ved bondens bord. Med måltidet som udgangspunkt inviteres familier til at tilmelde sig et besøg hos en lokal landmand. Ved besøget fortælles om driften af landbruget, og der vises rundt på ejendommen. Efter rundvisningen spiser man sammen i stuehuset, i laden, i marken, på gårdspladsen, eller hvor værterne finder det mest relevant. Måltidet laves af landmandsfamilien.

Ved besøget vil der foregå en masse uformel snak mellem landmandsfamilien og gæsterne som gerne skal give de besøgende et godt indtryk af landbruget anno 2021.

Efter besøget håber vi på, at både landmand og de besøgende har en større forståelse og indsigt i hinandens produktion/indkøbsvaner. Dermed vil de besøgende kunne sprede de gode historier, om det de har oplevet – kort sagt være ambassadører for landbruget.

Du vil som vært blive økonomisk kompenseret i form af 150,00 kr. pr. voksen og 75 kr. pr. barn.  

Har du lyst til at være vært, så kontakt Ulla Bækman: ubh@sagro.dk


 


Formand
Sven Agergaard
Tlf. 40 82 44 88
agergaard@agropartnere.dk


Politisk chef
Ulla Bækman
Tlf. 40 40 14 66
ubh@sagro.dk